OCDIH is niet alleen een organisatie vóór de arme families in het Westen van Honduras, maar ook een organisatie ván de families is het Westen van Honduras. Dat is maar weer eens bewezen tijdens de jaarlijkse Asemblea bijeenkomst in Copan. Het Asemblea van OCDIH bestaat uit de mensen die in onze gemeenschappen wonen: een man en een vrouw uit iedere ‘sector’ zoals we dat hier noemen. Zij worden gekozen tijdens een meeting ín hun gemeenschappen, door de mensen die daar wonen. Ze worden gekomen omdat ze betrouwbaar zijn, de informatie goed door communiceren naar hun of omdat ze al veel ervaring hebben met OCDIH. Ik kan je vertellen, het zijn enorm goed gebekte ‘boeren en boerinnen’ die OCDIH een aantal keer met knap lastige vragen bestookten. Dat is nog eens een Asemblea waar je iets aan hebt.
Bijvoorbeeld: ‘Aan de ene kant wil OCDIH produceren voor de markt. De markt die kwaliteit vraagt, mooie en grote producten, die je eigenlijk alleen kan verbouwen met chemische middelen. Aan de andere kant wil OCDIH zo min mogelijk chemische producten gebruiken. Als dit zo door gaat wordt dat project geheid een fiasco’. Mmmm… interessant…

Of: ‘OCDIH is altijd een organisatie geweest die voor de armste families in Honduras werkt, dat zijn de families zonder land. Het programma om te produceren voor de markt, richt zich alleen op de producenten met land. Hoe garandeert OCDIH dat het grootste deel van haar werk gericht blijft op de armsten’. Mmmm….. goede vraag.
Het Asemblea van OCDIH komt dus eens per jaar samen om:
- Informatie te ontvangen over wat OCDIH het afgelopen jaar heeft uitgespookt
- Kritische discussiepunten die uít de gemeenschappen komen te behandelen
- Informatie tussen de verschillende gemeenschappen uit te wisselen
- En te stemmen over belangrijke beslissingen
Het was boeiend om erbij te zijn. Dat OCDIH op deze manier zich ‘transparent’ opstelt en altijd open is voor nieuwe commentaren en ideeën. En vooral omdat het niet een Asemblea voor de sier is, maar dat het echt een open ruimte is waarin mensen van mening kunnen wisselen over de toekomst van de organisatie. Goed bezig zeg ik dan!
En toen stegen de zenuwen, want na me lang te hebben verheugd op dit moment, ging ik dan toch echt Sjoukje ophalen in Copan! Zo leuk om met haar door de straten van Santa Rosa de slenteren, samen wat te drinken in een van de 3 kroegen die Santa Rosa rijk is, samen naar de inmiddels bekende en geadoreerde Padre Fausto te gaan, van optredens te genieten van ‘Honduras trots’ Carla Lara, de mensen die belangrijk zijn in mijn leven hier eindelijk te kunnen delen en gewoon te genieten van het buurtfeest dan ‘de Feria van Santa Rosa heet!’ Sjoukje gaat hier Engels les geven en administratief werk doen in een weeshuis voor een week of drie, maar we slapen in hetzelfde huis dus gaan genoeg van elkaar zien. De Nederlandse invloed wordt steeds groter hier in Santa Rosa!