OCDIH is een week gesloten, dus ook ik geniet van vakantie. Wat eerlijk gezegd ook wel verdiend was, nadat we net een knal forum voor 200 boeren hadden georganiseerd. Het was een groot succes en heerlijk participatief met een rollenspel, muziek en een quiz. Fase één van de voedselcrisis campagne is inmiddels afgerond, en nu moeten we maar eens goed gaan kijken hoe we fase twee vorm gaan geven. Maar dat is voor ná Semana Santa.
Verder nodigde Noel me uit om met zijn familie naar een ´suikerriet verwerking´ te gaan. Zijn broers en vader hebben wat land waar ze heel hun leven al suikerriet planten, en waar ze een keer per jaar de boel oogsten en verwerken. Best bijzonder dus.
Hoe gaat het ongeveer? Je staat om 2 uur s´nachts op (lees: ze staan... mij niet gezien) om het suikerriet fijn te hakken en de koeien het verdere perswerk te laten doen. Na zo´n 7 uur rondjes lopen zijn de koeien moe en het suikerriet is sap. Dit sap wordt vervolgens gekookt en dan is het afwachten geblazen.
Iedereen heeft zijn houten lepels om van al dat natuurlijke zoet te genieten. Ik was er zelf niet echt van onder de indruk, vooral omdat de kleur aan het begin vooral doet denken aan baby poep. Daarna verandert de kleur en heb je een soort caramel achtig spul. Al het suikerriet wordt gebruikt in verschillende fasen: honing achtig, stroomachtig, en hard suiker achtig iets. Weer iets geleerd!
De rest van semana santa ga ik vooral relaxen, hier en daar wat werken, en me voorbereiden op een meeting met ICCO volgende week.
Fijne pasen!
1 comment:
goede start
Post a Comment